Učenici naše škole na Maker Faire Sarajevo 2024

Na ovogodišnjem Maker Faire Sarajevo, održanom 25. maja 2024. godine u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja, učenici OŠ “Musa Ćazim Ćatić” iz Zelinje Donje su po prvi put učestvovali kao izlagači. Sekcija “IT Girls” je predstavila svoju školu, školu su predstavljali Jahić Šejla, Taletović Ajna i Sinanović Esmir uz podršku njihovog nastavnika mentora, profesora Nijaza Halilovića.

IT Girls je zajednicka inicijativa UNDP, UNICEF i UN Women u BiH. IT Girls radi sa preko 110 škola širom BiH, pruža obuke nastavnicima i nastavnicama, donira Arduino opremu, omogućavajući pristup digitalnim vještinama djevojčicama i dječacima.

Ovaj prestižni događaj okuplja inovatore, umjetnike, naučnike i hobiste iz cijelog svijeta, pružajući im platformu za razmjenu ideja i demonstraciju svojih vještina i projekata. Naši učenici su predstavili svoj projekat koji je izazvao veliku pažnju posjetilaca.

Učešće na Maker Faire Sarajevo bilo je izuzetno iskustvo za naše učenike. Ovo je prvi put da smo imali priliku učestvovati na ovakvom događaju, što je djelovalo motivirajuće i inspirirajuće za naše učenike. Imamo mnogo novih ideja i planiramo se naredne godine predstaviti s još više projekata.

Učenici su pokazali visok nivo znanja i kreativnosti, što je rezultat marljivog rada i posvećenosti sekcije “IT Girls”. Ovo iskustvo je ne samo obogatilo njihovo znanje, nego im je pružilo i priliku da se povežu sa drugim mladim inovatorima i stručnjacima iz raznih oblasti.

Ova prilika je dodatno motivisala naše učenike da nastave s radom na inovacijama i tehnološkim projektima. Veselimo se budućim uspjesima i nadamo se da će naredne godine naša škola uzeti učešće i biti zapažena na Maker Faire Sarajevo.