Obilježavanje Dana planete Zemlje

Dan planete Zemlje ili Dan Zemlje (engleski: Earth Day) obilježava se 22. aprila u više od 150 zemalja širom svijeta. Namjera je da ljude širom svijeta podsjeti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj žive, kao i da se stanovništvu ukaže na probleme ekosistema, na zagađenje naseljenih mjesta i na to kako poboljšati kvalitet životne sredine.
Dan planete Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tokom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je učestvovao veliki broj predstavnika vlada i nevladinih organizacija usklađen dalekosežni program za promociju održivog razvoja.
Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda je 22. april proglasila međunarodnim Danom planete Zemlje.
„Neka budu samo mirni i veseli Dani Zemlje u budućnosti za naš lijepi svemirski brod Zemlja koji nastavlja da se okreće i kruži u hladnom svemiru sa njegovim toplim i lomljivim tovarom vedrog života.“—Sekretar Ujedinjenih Nacija, U Thant 21. mart 1971.
Ovaj datum su obilježili učenici ekološke sekcije, kao šesti, sedmi i osmi razredi, zajedno sa nastavnicom biologije Hazimom Zahirović. Učenici su ukrasili školske panoe sa raznim crtežima i porukama. Na časovima su uradili crteže i poruke, te su odgledali prigodan video povodom obilježavanja dana planete Zemlje.