Evropski dan jezika

EUROPEAN DAY OF LANGUAGES – EUROPÄISCHER TAG DER SPRACHEN


Evropski dan jezika je inicijativa čiji je cilj promovisanje učenja jezika, a koju je u saradnji sa Evropskom komisijom pokrenuo Savjet Evrope 2001. godine. Od tada se ovaj dan obilježava širom Evrope 26. septembra svake godine.I ove godine, u čast proslave evropskih jezika, nastavnici Sadiković Admir i Grabčanović Majda su nastavili tradiciju obilježavanja 26. septembra, važnog datuma za učenje stranih jezika. S obzirom, da svake godine obilježimo ovaj datum, učenici su se sami  prisjetili savjeta ove Lidije Makove, mentora za jezik – kako poboljšati svoje znanje engleskog i njemačkog, te kako postati poliglota! Pored toga, učenici su pogledali jednu prezentaciju o jezicima Evrope u koja su iznesene bitne činjenice naučnih istraživanja o jezicima. Ljudi koji govore strane jezike: bolje komuniciraju sa drugim ljudima, nisu rasisti i ksenofobi, imaju više empatije za druge culture generalno, te je to još jedan razlog više zašto trebamo da se trudimo učiti što više evropskih jezika.

Učenici 6.a su sa nastavnikom Admirom Sadikovićem naučili zašto se obilježava Evropski dan jezika, poslušavši referat o važnosti tog datuma. Referat su pročitale učenice Alisa i  Šejla Jahić.  Zatim su pogledali jedan zanimljiv video “Njemački u poređenju sa drugim jezicima”, te su odabrali omiljenu riječ i izgovarali je na španskom i italijanskom jezikom.

Učenici 8.a su sa su pročitali tekst o tuzlaku Muhamedu Mešiču koji govori i sporazumijeva se na 56 jezika. Također su poslušali Muhameda, kao i njegove savjete kako sebi da kroz učenje jezika otvore vrata Evrope. Kao i njihovi drugari 6.a, učenici su pogledali video “Njemački u poređenju sa drugim jezicima”, te su nakon videa imali i malu radionicu na kojoj su naučili su kako da na grčkom i francuskom jeziku kažu koji je jezik njima najbolji od onih koji su pogledali u zabavnom video klipu.

SEKCIJA STRANIH JEZIKA JU OŠ “MUSA ĆAZIM ĆATIĆ

Nastavnici Admir Sadiković i Majda Grabčanović