Mevludski mjesec u našoj školi

Mevlud je svečanost kojom muslimani svakog 12. rebi’u-l- evvela obilježavaju rođenje Muhammeda,a.s. Od 04. do 13. novembra 2020. godine nizom prigodnih aktivnosti učenici naše škole su se pridružili obilježavanju mjeseca Poslanikovog rođenja.
Ove godine, obzirom na stanje pandemije COVID-19 , poštivajući higijensko epidemiološke mjere vjeroučiteljica Spahić Murisa je sa grupama učenika prigodnim aktivnostima obilježila mevludski mjesec.
Učenici su kroz debatu, kviz, prezentacije, likovne i literarne radionice imali priliku učiti o životu Poslanika Muhammeda a.s. Cijeli program je obilježilo i učenje ilahija.
Mevludom se prisjećamo Poslanika i njegovog života – od nemoćnog siročeta do uglednog građanina Mekke, zatim vjerovjesnika, muhadžira, državnika – uzora svim vjernicima i svim ljudima.
Naš Poslanik razvijao je pravdu, toleranciju, poštovanje drugog i drugačijeg, govorio je o dostojanstvu i vrijednostima čovjeka, širio je ljubav prema ljudima, zalagao se za nenasilje.

Cilj i želja bili su nam promovisanje ljudskih vrijednosti s obzirom da je pred nama mjesec u kojem se obilježava Dan ljudskih prava. S pravom možemo reći da je Poslanik Muhammed, a.s., bio među prvima u historiji koji je garantirao ljudska prava. Poslanik je sačinio jedan dokument pod nazivom Medinska povelja, nastao 623. g., koji je regulirao odnose između
stanovnika grada Medine koja je bila multikonfesionalna, multikulturalna i multireligijska.
Naši učenici su kroz svoje aktivnosti pokazali ko je bio Poslanik Muhammed a.s., kakva je bila njegova uloga u prenošenju Božije poruke Kur’ana, odnosno kakva je njegova uloga i utjecaj na živote ljudi danas.
Po reakcijama prisutnih dalo se naslutiti da su ostvarili cilj.

Pogledajte više fotografija
fb