Svjetski dan učitelja

Svjetski dan učitelja/nastavnika obilježava se svake godine 5. oktobra, a taj dan je prilika da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva, te da se kao takav i cijeni. Svjetski dan učitelja/nastavnika proglasio je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. Dan učitelja obilježava se u više od 100 zemalja svijeta, a među njima je i Bosna i Hercegovina.

Ovaj dan je prilika da se istakne važnost rada svih učitelja i nastavnika te njihov uticaj na razvoj društva u cjelini, kao i da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nosioci. Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da učitelji i dalje ispunjavaju potrebe budućih generacija te podižu obrazovanje na razinu društvene važnosti. Učitelji su jedan od brojnih faktora koji potiču djecu da nastave školovanje i utiču na učenje, oni pomažu učenicima razmišljati kritički, obrađivati informacije iz različitih izvora, međusobno sarađivati, rješavati probleme i donositi odluke na temelju stečenih znanja. Ovaj dan je i prilika da se naglasi da bez učitelja nije moguća promjena u društvu jer oni podučavaju mlade za budućnost. Oni su ti koji prepoznaju šta mlade čeka u budućnosti. Učitelji su ljudi koji se stalno profesionalno usavršavaju, etični su, vole svoj posao, odgajaju učenike za istinu i dobrotu.

Od učitelja očekujemo mnogo, te oni, s druge strane, imaju pravo mnogo očekivati od nas.

Zato se ovim putem zahvaljujemo svojim učiteljima/nastavnicima i čestitamo im njihov dan uz želju da ga dostojanstveno obilježe.